Vitamine C

Vitamine C (zie figuur 1) is een wateroplosbare vitamine, die zorgt voor een goede weerstand (Brock & Madigan, 1988). Vitamine C zorgt voor een goede weerstand, maar ook voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Vitamine C draagt ook bij aan de energievoorziening en aanhet zenuwstelsel zodat alles goed functioneert. Vitamine C bevordert ook de opname van ijzer. Een te veel aan vitamine C zal met de urine mee het lichaam verlaten, dit zal de nieren belasten. Te veel vitamine C innemen kan ervoor zorgen dat er te veel ijzer wordt opgenomen, doordat vitamine C de opname van ijzer stimuleert. Vitamine C remt de opname van koper, dus bij te veel inname van Vitamine C ontstaat er een tekort aan koper. Bij een inname van vitamine C boven de 1 gram, zal dit laxerend werken.

Er zijn veel organische verbindingen die worden geproduceerd door micro-organismen (Brock & Madigan, 1988). Commerciële bedrijven gebruiken deze micro-organismen in een fermentatieproces. Bij een fermentatie ontstaat altijd alcohol, een voorbeeld hiervan is het produceren van bier. Bij het maken van bier wordt gerst gefermenteerd in aanwezigheid van gist, hierdoor ontstaat alcohol in het bier.

In figuur 2 zie je een afbeelding van het micro-organisme acetobacter. Acetobacter is in staat om sorbitol, een zoetstof (vervanger van suiker), om te zetten in sorbose. Sorbose is een tussenproduct in de productie van vitamine C, ofwel ascorbinezuur.

 

Een reactievergelijking voor het ontstaan van ascorbinezuur zie je hieronder.

C2H14O6 → C2H12O6 →→→ C6H8O6 

Sorbose → sorbitol →→→ ascorbinezuur 

 

Een tekort van vitamine C zorgt ervoor dat de weerstand, wondgenezing en opbouw van bindweefsel achteruitgaat (Brock & Madigan, 1988). Het meest bekendste gevolg van een tekort aan vitamine C is scheurbuik, scheurbuik kwam vooral bij bemanningen van zeilschepen omdat deze mannen geen sinaasappels of citroen aten voor een lange tijd. Scheurbuik bestaat uit gewichtsverlies, slapeloosheid, grote vermoeidheid en een verminderde weerstand. Uiteindelijk zorgt scheurbuik voor tandvleesbloeding en andere inwendige bloedingen en in de ergste gevallen vallen de tanden uit. Daarnaast is Vitamine C is een antioxidant, vitamine C helpt voorkomen van schade aan de cellen die veroorzaakt wordt door vrije radicalen. Vitamine C kan samen met enzymen helpen bij het maken van collageen. Vitamine C wordt ook ascorbinezuur en ascorbaat genoemd.

Geschiedenis 

In de zestiende eeuw werd de ziekte scheurbuik omschreven (Stryer, 1988). In die tijd wist men nog niet waar dit door veroorzaakt werd. Halverwege de achttiende eeuw wist James Lind, Schotse natuurkundige, de oplossing om scheurbuik te voorkomen, namelijk door het eten van groente en fruit. Hij adviseerde de scheepslieden om citroensap in het dagelijkse dieet op te nemen. Later is ontdekt dat een dagelijks tekort aan vitamine C, aanwezig in groente en fruit, het molecuul is dat leidt tot scheurbuik.

figuur 1. vitamine C, ascorbinezuur

figuur 2. het micro-organisme acetobacter

Maak jouw eigen website met JouwWeb