Koolhydraten en acne
Met koolhydraten worden ook wel suikers bedoeld. Wanneer men voedsel eet met een hoge glycemische last neemt de bloedsuikerspiegel toe (Dijs-Bom, 2013). Hoe sneller dat gebeurt hoe hoger de last. Daarnaast zorgt een lage glycemische last ook voor een positief effect op de samenstelling van talg en daarmee ook op acne. Acne wordt veroorzaakt door een overmatige productie van talg. Talg is een olie waarmee normaal gesproken de huid glad en soepel blijft, maar het zorgt ook voor het waterafstotende karakter van de huid. Hoe reageert insulineresistentie dan met de huid?
- Aan de ene kant zorgt het ervoor dat er een overmatige productie van olie in de huid voorkomt. Olie en talg gaan simpelweg hand in hand aangezien het de puistvorming in de huid vormt. Dit kan dus de indirecte aanleiding zijn voor vorming van puisten;
- Aan de andere kant wordt er verondersteld dat een hoog niveau insuline het mannelijke hormoon androgeen stimuleert. Dit hormoon is bij zowel mannen als vrouwen actief. Het hormoon androgeen staat erom bekend dat het talg in de huid veroorzaakt.
Al met al geven beide argumenten een duidelijke aanleiding voor het feit dat insulineresistentie acne veroorzaakt.
Insulineresistentie
Insuline wordt veel geassocieerd met diabetes. Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat bloedsuiker van het bloed in de lichaamscellen komt, om gebruikt te worden als energie (Insulineresistentie, sd). Het komt er dus op neer dat insuline ervoor zorgt dat de bloedsuikergehalte niet te hoog wordt. Als het lichaam langdurig is blootgesteld aan insuline, kan er insulineresistentie optreden. Bij insulineresistentie zijn cellen in het lichaam minder gevoelig geworden voor insuline. Het bloedsuikergehalte wordt dan te hoog. Een toenemend bloedsuikergehalte wordt veroorzaakt door onder andere een ongezonde leefstijl. Door het eten van voeding met een hoge GI kunnen aandoeningen als acne ontstaan. Normaal gesproken neemt het insulinegehalte toe om de aanval in te zetten tegen snel stijgend bloedglucosegehalte dat veroorzaakt wordt door ongezonde snel verteerbare hoge glycemie houdende koolhydraten. Bij mensen die lijden aan insulineresistentie reageert het lichaam niet goed op het aanwezige bloedsuikergehalte. Is er sprake van insulineresistentie dan kan insuline het bloedglucosegehalte onvoldoende verlagen. Het is dan ontzettend van belang dat er voeding gegeten wordt met een lage GI waarde.
Maak jouw eigen website met JouwWeb