Voeding waardoor acne verergert
We hebben gezien dat er een aantal belangrijke factoren een rol spelen bij het innemen van voeding met de relatie tot acne. Soorten voeding die acne verergeren zijn:
- Zuivelproducten (melk, chocolade)
- Producten met veel koolhydraten (chocolade, wit brood, chips)
- Producten met omega-6 vetzuren (plantaardige olie)
Voedingsstoffen in deze voeding
De hierboven genoemde voeding heeft elk zijn eigen voedingsstoffen. Melk (zie figuur 1) is een zuivelproduct. Zuivelproducten bevatten de groeistof IGF-1 (Dit is het effect van zuivel op de huid!, sd). We weten dat zuivelproducten een slechte werking hebben op acne door de groeistof IGF-1. IGF-1 zorgt voor de stijging van de insulinespiegel wat weer zorgt voor een versnelde talgproductie. Dit leidt tot een sneller groeitempo van de huidcellen, daardoor zullen deze huidcellen eerder afsterven en zal er een ophoping van dode huidcellen ontstaan. Door deze ophopingen krijgen we verstopte poriën. De verstopte poriën dragen bij aan de vorming van acne.
Chocolade (zie figuur 2) is ook een zuivelproduct, maar daarnaast ook een product met veel koolhydraten. Met name in melkchocolade komen veel suikers en melk voor (Fiedler, Stangl, Fiedler, & Taube, 2017). In chocolade komt melk, en dus ook het stofje IGF-1, voor. Dit zorgt voor de vorming van acne. De suikers in chocolade hebben als effect dat het insuline niveau stijgt. Die stijging stimuleert het mannelijke hormoon androgeen. Dit hormoon is bij zowel mannen als vrouwen actief. Het hormoon androgeen staat erom bekend dat het de talggroei in de huid stimuleert. Zoals bekend wordt acne veroorzaakt door een overmatige productie van talg.
Wit brood en chips (zie figuur 3) zijn allebei producten met veel koolhydraten. Dat houdt in dat er veel suikers inzitten wat zorgt voor de stijging van het insuline niveau (Dijs-Bom, 2013). Zoals hierboven genoemd bij chocolade zorgt die stijging voor de stimulatie van het mannelijke hormoon androgeen, wat talg veroorzaakt in de huid.
Plantaardige olie (zie figuur 4) is een product met omega-6 vetzuren. Ons lichaam maakt omega-6 vetzuren niet aan, dus wij moeten het binnenkrijgen via onze voeding (Roskamp, 2013). Het omega-3 vetzuur moet ons lichaam ook zelf aanmaken. Het is heel belangrijk dat er een goede verhouding is tussen deze omega vetzuren (Bowe, Joshi, & Shalita, 2010). Die goede verhouding zorgt namelijk voor het verminderen van ontstekingen. Deze verhouding is helaas verstoord doordat men tegenwoordig heel veel plantaardige olie binnenkrijgt. Door die plantaardige olie verschuift de verhouding naar de omega-6 vetzuren en is er een grotere kans op ontstekingen, zoals acne.

figuur 1. melk

figuur 2. melkchocolade

figuur 3. chips

figuur 4. plantaardige olie
Maak jouw eigen website met JouwWeb