Omega vetzuren

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren (Omega 3, sd). Ze staan ook wel bekend als n-3-vetzuren. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de vis vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) (Roskamp, 2013). Het beschermt tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezonde voeding. ALA is een essentieel zuur, dit houdt in dat het lichaam het niet zelf kan maken, dus moet dit vetzuur via de voeding worden verkregen (Bowe, Joshi, & Shalita, 2010).  

Omega 6-vetzuren

Omega 6-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren (Omega 6, sd). Ook deze staan bekend als n-6-vetzuren. Bijna 85 tot 90 % van de meervoudig onverzadigde vetzuren bestaan uit omega 6-vetzuren. Het bekendste, of wel meest voorkomende, omega 6-vetzuur is linolzuur. De functie van omega 6-vetzuren is het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten en ze passen ook in een gezonde voeding. Linolzuur is ook een essentieel vetzuur, dus het wordt niet aangemaakt door het lichaam zelf maar het door middel van voeding binnenkomen. Andere voorbeelden van omega 6-vetzuren zijn arachidonzuur (AA) en gamma-linoleenzuur (GLA). AA maakt het lichaam zelf uit linolzuur en GLA wordt voor een deel aangemaakt door het lichaam. AA en GLA zijn geen essentiële vetzuren.  

Verband tussen omega 3- en 6-vetzuren

Omega-3 en Omega-6 zijn essentiële vetzuren voor een gezond lichaam. Wat vooral heel belangrijk is, is de verhouding hiertussen (Bowe, Joshi, & Shalita, 2010). Als deze verhouding in orde is kan het helpen ontstekingen te verminderen. Tegenwoordig krijgen mensen meer plantaardige olie binnen, daardoor is de balans in ons lichaam doorgeschoten naar omega-6. Om dit te compenseren raden wetenschappers aan om meer omega-3 vetzuren te eten. Visolie is een belangrijke bron van omega-3. Daarnaast zit vettige vis vol met voedingsstoffen en vormt het een belangrijk onderdeel van een gezond en gebalanceerd voedingspatroon. Een ander positief punt is dat vis en schaaldieren een lage GI hebben. Ook voor mensen die geen vis lusten zijn er opties om extra omega-3 binnen te krijgen. Zij kunnen bijvoorbeeld walnoten, hazelnoten, chiazaad en lijnzaad namen. Waar wel op gelet moet worden is dat sommige zaden kapot gemaakt moeten worden zodat de gezonde stoffen vrijkomen. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb