Voeding met een lage GI
De glycemische index (GI)
De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en hoe snel die verteerde koolhydraten als glucose in het bloed worden opgenomen (Glycemische index, sd). Koolhydraten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering en hun glucose snel afgeven in de bloedbaan hebben een hoge GI waarde, terwijl koolhydraten die langzaam afbreken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven een lage GI waarde hebben (Dijs-Bom, 2013). Bij het eten van twee producten waar evenveel koolhydraten inzitten, kan het zo zijn dat het ene product in een kortere tijd meer glucose in het bloed heeft afgegeven dan de anderen. De glycemische respons verschilt dan, daarom wordt er ook wel gesproken over ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten.
Producten met een hoge GI
Bij producten met een hoge GI kan je denken aan gebakken aardappelen, wit brood, cornflakes suiker, witte rijst en zoetigheden (Glycemische index, sd). De GI van een product kan variëren door de manier waarop het wordt klaargemaakt. Deze producten hebben een GI waarde van 70 of hoger.
Producten met een lage GI
Bij producten met een lage GI kan je denken aan pasta, peulvruchten, bonen, linzen, fruit en volkoren producten (Glycemische index, sd). Deze producten hebben een GI waarde van 55 en minder.
Voedsel met vezels, linzen en havermout, kunnen bijdragen aan een betere insuline regulering in het lichaam. Te veel insuline stimuleert de mannelijke hormonen die acne kunnen veroorzaken. Een voedingspatroon met veel fyto-oestrogeen, een plantaardig hormoon dat voorkomt in voedingsmiddelen zoals bonen en linzen die dus een lage GI waarde hebben, kan ook bijdragen aan een gebalanceerde hormoonspiegel en daarmee ook aan een vermindering van acne.
GI misleidend
De GI kan helaas ook misleidend zijn (Acne en voeding: Hoe kan ik mijn eetgewoontes aanpassen om mijn huid een handje te helpen?, sd). Voedsel dat gebakken is in vet heeft een lagere GI dan hetzelfde voedsel dat niet in vet is gebakken. Dit komt doordat vet de opname van koolhydraten vertraagt. In dit geval heeft patat een lagere GI waarde dan gekookte aardappelen, maar dit betekent niet dat patat gezonder is dan gekookte aardappelen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb