Vitamine B
Vitamine B is een verzamelnaam voor acht wateroplosbare vitamines: vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en vitamine B12. De B-vitamines spelen een belangrijke rol bij de stofwisselingsprocessen in het gehele lichaam waarbij koolhydraten, vetten en eiwitten betrokken zijn. Ook zorgen de B-vitamines een belangrijke rol bij het op peil houden van het energieniveau in het lichaam.
Vitamine B3
Vitamine B3 (Niacine) (zie figuur 1) is aanwezig in twee vormen, namelijk nicotinezuur en nicotinamide (McGree, 2001). Nicotinezuur is onmisbaar voor de stofwisselingsprocessen van de lichaamscellen in het lichaam. Dit zuur bestaat uit de enzymen NAD en NADP, deze spelen voor de verbranding een belangrijke rol. Een overdosis aan nicotinezuur kan de bloedvaten verwijden, hierdoor kun je opvliegers krijgen. Een tekort aan vitamine B3 kan leiden tot pellagra, dit is een ziekte met als gevolgen: huidaandoeningen, diarree en dementie. Een overdosis aan Nicotinamide kan zorgen voor schade aan de lever en ogen. Van de stof Tryptofaan kan ook nicotinezuur gevormd worden. Nicotinezuur zit in producten zoals: vlees, vis, graanproducten, aardappelen en groenten.
Vitamine B5
Vitamine B5 (pantotheenzuur) (zie figuur 2) is goed voor een snel herstel van de beschadigde huid, denk aan een wond (Pietryga, 2011) (McGree, 2001). Een tekort hiervan hebben is erg lastig omdat het in heel veel voedingsmiddelen voorkomt. Bij een tekort aan vitamine B5 is er een grote kans op een tekort aan andere B-vitamines. Kenmerken van een tekort zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, slaapproblemen, neerslachtigheid en een lage weerstand. Vitamine B5 komt voor in vlees, aardappelen, zuivel, groenten en fruit.
Vitamine B8
Vitamine B8 (biotine) (zie figuur 3) zorgt voor een gezonde huid en het herstel daarvan, gezonde nagels, gezond haar en een goed functionerend zenuwstelsel (Pietryga, 2011) (McGree, 2001). Vitamine B8 is nodig om vitamine C op te kunnen nemen. Vitamine B8 speelt een belangrijke rol bij de vet- en suikerstofwisseling, bij de opbouw en afbraak van koolhydraten en eiwitten en bij de productie van vetzuren (vitamine B8, sd). Vitamine B8 komt voor in onder andere orgaanvlees, eierdooier, noten, peulvruchten, mais, soja’s, pinda’s en in lagere concentraties in tomaten, sla en bieten. Er is geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) opgesteld voor vitamine B8, een te hoge hoeveelheid is dan ook niet aan de orde. Een tekort is zeldzaam, maar het komt wel eens voor. Het is zo zeldzaam omdat deze vitamine in een groot aantal voedingsmiddelen voorkomt. De verschijnselen die optreden bij een tekort zijn huidafwijkingen, longontsteking, verminderde eetlust, moeheid, spierpijn, bloedarmoede en depressie. De stof avidine, te vinden in rauw kippeneiwit, bindt zich aan vitamine B8, dit zorgt ervoor dat vitamine B8 niet meer kan worden opgenomen. Avidine kan niet tegen verhitting, waardoor gekookte of gebakken eieren deze stof niet meer bevatten.

figuur 1. vitamine B3, niacine

figuur 2. vitamine B5, pantotheenzuur

figuur 3. vitamine B8, biotine
Maak jouw eigen website met JouwWeb