Voeding waardoor acne vermindert

Een aantal belangrijke factoren spelen een rol bij het innemen van voeding met de relatie tot acne, zoals de GI-waarde, hormonen en vetzuren. Soorten voeding die acne verminderen zijn:

  • Voeding met lage GI-waarde (bonen, linzen, peulvruchten, pasta)
  • Voldoende antioxidanten (rode druiven, bosbessen)
  • Voldoende vitamine A (zoete aardappel, wortels) 
  • Voldoende vitamine D (zalm, halvarine)
  • Voorzichtig met zuivel (pure chocolade)
  • Laag gehalte koolhydraten (frisdrank, snoep) 
  • Voldoende GLA (plantaardige olie (teunisbloemolie))  
  • Voldoende omega vetzuren (walnoten, vettige vis (zalm, makreel))
  • Goede conditie immuunsysteem (sinaasappels, eieren)
  • Voldoende zink (broccoli, kikkererwten)

Voedingsstoffen in deze voeding

De hierboven genoemde voeding heeft elk zijn eigen voedingsstoffen. Bonen, linzen, peulvruchten en pasta hebben allemaal een lage GI-waarde. GI is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en hoe snel die verteerde koolhydraten als glucose in het bloed worden opgenomen (Glycemische index, sd). Een lage GI-waarde geeft aan dat de koolhydraten langzaam afbreken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven. Een voedingspatroon met veel fyto-oestrogeen, een plantaardig hormoon dat voorkomt in voedingsmiddelen zoals bonen en linzen die dus een lage GI waarde hebben, kan ook bijdragen aan een gebalanceerde hormoonspiegel en daarmee ook aan een vermindering van acne. 

              Rode druiven en bosbessen behoren tot de voeding die veel antioxidanten bevatten (zie figuur 1). Door het nemen van voldoende antioxidanten verbetert de insulineregulatie, wat zorgt voor een kleinere kans op insulineresistentie, waardoor er nauwelijks tot geen acne ontstaat. 

              Zoete aardappel en wortels behoren tot de oranje groenten. In deze groenten bevindt zich bètacaroteen. Bètacaroteen, ook wel pro-vitamine A, wordt in ons lichaam omgezet in vitamine A. bètacaroteen zorgt, net als vitamine A, voor een goede weerstand.  Uit onderzoek is gebleken dat het omzettingsproduct van vitamine A, all-trans-retinoïnezuur, een positieve invloed heeft op bepaalde cellen van het immuunsysteem. De specifiek, onder invloed van all-trans-retinoïnezuur, gevormde cellen hebben een regulerende activiteit op het immuunsysteem en voorkomen ongewenste ontstekingsreacties, zoals acne. 

              Zalm en halvarine bevatten voldoende vitamine D. Vitamine D is betrokken bij de regulatie van het immuunsysteem (Stryer, 1988). Een laag vitamine D gehalte kan verstoringen van het immuunsysteem veroorzaken. Bij een genoeg aan vitamine D heeft dat verschillende positieve effecten, namelijk een bevordering van immuun tolerantie, het versterken van de integriteit van het darmslijmvlies en het verminderen van ontstekingen, zoals acne. 

              Pure chocolade (zie figuur 2) is een goede oplossing voor het eten van chocolade zonder al te veel of helemaal geen acne te krijgen. Dit komt door ‘Hoe donkerder de chocolade, hoe meer antioxidanten en hoe minder melk’. In pure chocolade zitten weinig suikers en melk, dus weinig zuivel en een laag gehalte koolhydraten. 

              Frisdrank en snoep hebben een hoog gehalte koolhydraten, dat houdt in dat er veel suikers inzitten (Dijs-Bom, 2013). Wanneer men voedsel eet met een hoge glycemische last, neemt de bloedsuikerspiegel toe. Hoe sneller dat gebeurt, hoe hoger de last. Daarnaast zorgt een lage glycemische last ook voor een positief effect op de samenstelling van talg en daarmee ook op acne.

              Plantaardige oliën, zoals teunisbloemolie, bevatten GLA (gamma-linoleenzuur). Het onverzadigde omega-6 vetzuur GLA (gamma-linoleenzuur) heeft een bijzonder en gunstig effect op de opbouw van de huid en van de darmslijmvliezen, ook werkt het ontstekingsremmend (Manku, et al., 1982). Bij huidproblemen als acne is het aan te raden om, naast een gebalanceerd voedingspatroon, voldoende GLA in te nemen, vanwege de ontstekingsremmende functie.

              Door het innemen van walnoten en vettige vis, zoals zalm en makreel, krijgt men voldoende omega vetzuren binnen (zie figuur 3). Omega-3 en Omega-6 zijn essentiële vetzuren voor een gezond lichaam. Wat vooral heel belangrijk is, is de verhouding hiertussen (Bowe, Joshi, & Shalita, 2010) (Roskamp, 2013). Als deze verhouding in orde is kan het helpen ontstekingen te verminderen. 

              Sinaasappels en eieren zijn goede voedingssoorten voor ons immuunsysteem. Ontstekingsreacties staan in relatie met de conditie van ons immuunsysteem. Dit systeem, wat in de volksmond ‘de weerstand’, wordt genoemd begint in de darmen. Een deel van het systeem heeft de taak het lichaam te beschermen en regelt de reactie van het lichaam op stoffen waarmee het lichaam in aanraking komt, dit kan via de huid of slijmvliezen (Times, 2009). Als het darmslijmvlies van onvoldoende kwaliteit is, kan het immuunsysteem ontregeld raken, doordat het darmslijmvlies niet goed registreert en daardoor verkeerde signalen doorstuurt, dit leidt tot ontstekingsreacties, zoals acne. 

              Door het nemen van broccoli en kikkererwten krijgt men zink binnen. Zink is een spoorelement dat een onderdeel is van een groot aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de stofwisseling (Kucharska, Szmurlo, & Sinska, 2016). Een goede zinkstatus is nodig voor de opbouw van eiwitten, dit zorgt weer voor de groei en vernieuwing van weefsel, een goede werking van het afweer-/immuunsysteem en het antioxidantsysteem, het remt ontstekingen en de groei van propionibacterium  acnes en voor de stofwisseling van eiwitten, koolhydraten, vetten en darmbarrièrefunctie. 

figuur 1. antioxidanten

figuur 2. pure chocolade

figuur 3. omega bevattende voeding

Maak jouw eigen website met JouwWeb